Maak kennis met: de roeiers uit Dussen

Voor een groot aantal roeiers is het de eerste keer in hun eigen boot: de training op 6 juni bij Visserhang in Hank. Verdeeld over drie teams gaan de Dussenaren het water op. Tussendoor delen zij hun ervaringen en verwachtingen van de Altena Regatta.

 

Mannenteam Dussen ©Bart Stoutjesdijk

Mannenteam

Het mannenteam bestaat deze avond uit Sjoerd Bisschop, Ewald van der Burg, Martijn Hak en Jens van Strien. Na driekwartier flink getraind te hebben komen ze ietwat uitgeput terug de kant op. Ze vertellen: “We hebben al een paar keer eerder proef gevaren met andere boten om te zien hoe het is. We hebben een proefles gehad, en meegedaan met rondje Altena. Maar nu hebben we ook kunnen voelen hoe onze zelfgebouwde boot vaart. We hebben gemerkt dat er nog wat finetuning nodig is, daarom gaat de boot na deze training ook even de kant op.”

Verder zijn de mannen hartstikke enthousiast. “We zijn eigenlijk gaan roeien, omdat er een boot was. Dussen is van zichzelf geen watersportdorp, maar nu de mogelijkheid kwam, kun je natuurlijk geen nee zeggen. Het fijne aan roeien is dat je zowel kracht als techniek traint en doordat je traint als een team heb je ook aanhoudende groepsdruk om te blijven trainen. En dat het buiten is, is natuurlijk ook heel lekker.”

Wat het team moet verwachten van de Regatta weten ze nog niet zo goed. “We hebben vandaag pas voor het eerst geoefend om de boot te keren. Doordat we nog niet zo lang trainen, verwachten we niet te veel. We hopen vooral dat we in ieder geval een beetje mee kunnen met de rest, daarvoor gaan we nog hard trainen.”

 

Damesteam Dussen ©Bart Stoutjesdijk

Vrouwenteam

Ook het vrouwenteam, bestaande uit Anja Meijer, Inge van der Burgt, Maria Vermeulen, Mary Bisschop en Marjolein van Berchum, is super enthousiast over het roeien als nieuwe hobby. “Net als de mannen hebben ook wij mee gedaan met rondje Altena. Daarnaast hebben we een korte proef gedaan na de tewaterlating van onze boot. We zijn hier vooral ingerold doordat onze partners hielpen met het bouwen van de boot, of doordat we via via gevraagd werden. Nu vinden we het echt geweldig. De Biesbosch is natuurlijk ook een prachtige omgeving om te roeien.”

De vrouwen zijn zich klaar aan het maken om tijdens de Regatta de strijd aan te gaan. “Onze motivatie is heel hoog. Thuis is het roeiapparaat weer van zolder afgehaald en we gaan nu een of twee keer per week het water op. We zien de Regatta als een grote uitdaging. Aangezien we allemaal pas net begonnen zijn hebben we geen illusies, maar we zijn wel fanatiek. Anders zouden we niet mee doen. We moeten natuurlijk wel onze net gestarte vereniging op de kaart gaan zetten.”

 

Mixteam Dussen ©Bart Stoutjesdijk

Mixteam

Ten slotte is het Mix-team aan de beurt. Eva de Wee, Hanno van Baast, Marjo Kop en Marcel van Eeden stappen de Skiff uit en zitten midden in een overleg over tactieken en posities. Uit alles blijkt dat ze fanatiek zijn. “Deze training was heel leuk en leerzaam. Je wordt echt aan het werk gezet. Je moet snelheden leren, draaien, korte slagen, lange slagen. Dat zijn we nu aan het leren, in plaats van dat we zelf doen wat goed lijkt. Dat vraagt om veel concentratie. We varen hier op een prachtige plek, maar we hebben er nog vrij weinig van gezien omdat we zo gefocust waren op de techniek en geen tijd hadden om om ons heen te kijken.”

Voor de Regatta zelf moet er ook nog het nodige uitgezocht worden. “Doordat we een nieuwe vereniging zijn, moeten er allerlei praktische zaken nog uitgedacht worden, zoals bijvoorbeeld trainingsschema’s en hoe we ervoor zorgen dat iedereen mee kan roeien. Daarnaast is het ook nog spannend wat de wedstrijd gaat brengen. We weten eigenlijk helemaal niet hoe goed onze concurrentie is. Vooral het meedoen is voor ons al een grote stap. We gaan vooral proberen om onszelf niet te snel op te branden en zo goed mogelijk mee te komen met de strijd.”

 

Tekst: Marel van Andel

Fotografie: Bart Stoutjesdijk