Jongeren aan het roeien: “het is een hele hechte gemeenschap”

Het zijn vier jongeren uit Altena, allemaal verschillend, maar met één dezelfde hobby: roeien. Anouk van den Brink (16), Ainhoa Mastwijk Gonzalez (18), Hugo Groeneveld (18) en Kris van der Klaauw (18) roeien samen in een jeugdteam voor het wereldkampioenschap St Ayles Skiffs.

“We zijn speciaal dit team gevormd voor het WK en nu hebben we ongeveer 3 à 4 maanden samen getraind”, vertelt Ainhoa. “Er zijn niet heel veel jongeren die meedoen, dus daardoor waren we direct geplaatst voor de finale in Kortgene”, vult ze aan. “In de finale roeiden we tegen teams van over de hele wereld”, vertelt Kris verder. “Er is een team uit Canada, de Verenigde Staten en er doen meerdere teams uit Schotland en Ierland mee. We wonnen in onze klasse, Mix-team onder 19, het brons!

Tijdens het WK roeit het team een afstand van twee kilometer. Eerst een kilometer, dan een draai en daarna weer een kilometer terug. “Om zo snel mogelijk te gaan, is samenwerken heel belangrijk”, vertelt Anouk. “Het is belangrijk dat je gelijk roeit, dat kan soms lastig zijn. Je moet elkaar heel goed aanvoelen. Ik zit in dit team op slag, wat betekent dat ik het ritme aangeef. Wanneer de timing goed is, is er minder kracht nodig om snel vooruit te gaan.”

Het belang van samenwerking vindt Ainhoa motiverend werken. “In een roeiboot ben je heel erg afhankelijk van elkaar, als iemand het niet goed doet merkt het hele team dat meteen. Daardoor voel je extra druk om je best te doen, waardoor je gedwongen wordt om beter te worden.” Kris wil graag heel goed worden in roeien. Hij is drie jaar geleden begonnen toen hij naar Woudrichem verhuisde. “Bij roeien is het helemaal niet nodig om van kleins af aan te roeien om goed te worden. Als je de juiste technieken kent en genoeg traint, kun je een heel eind komen”, zegt hij.

Naast de technieken en tactieken is het roeien volgens de vier jongeren vooral bijzonder door de hechte gemeenschap in de sport. “Er sliepen nu bijvoorbeeld ook twee Ierse vrouwen bij mij in huis voor het WK”, vertelt Ainhoa. Ze kwam zelf in het roeien terecht doordat haar moeder en zus dezelfde sport beoefenen. En ook Hugo vindt het sociale deel erg belangrijk. “Er is weinig vijandigheid naar de teams onderling, als er bij een ander team iemand ziek ik, kan er gewoon iemand van ons bij hen invallen, dat is helemaal geen probleem. Dat sociale is een heel groot onderdeel van de sport wat het leuk maakt.”

En daarnaast zijn er veel evenementen waar de roeiers aan kunnen deelnemen. “Er is bijvoorbeeld de Great River Race, over de Theems in Londen. Maar ook hier dichtbij is er genoeg te doen, zoals de Altena Regatta.” Daar doen de vier roeiers in september ook aan mee.

Tekst: Marel van Andel.

Foto: Bart Stoutjesdijk