Ontmoeting met Altena Regatta roeiers: Vrouwendijk en Vrouwendijk Vintage

Met zoveel mogelijk kernen uit Altena het water op: dat is het doel van de Altena Regatta op 3 september. Roeiteams uit verschillende dorpen uit Altena nemen plaats in een zelfgebouwde roeiboot om het op die manier tegen elkaar op te nemen. Onder de teamnamen Vrouwendijk (Vrouwen onder 50: Martine van Drunen, José Groenendijk, Emmeline van Sluis en Shanne Korsman) en Vrouwendijk Vintage (Vrouwen 50+: Annemarie Verbeek, Martie Herman, Mirjam Sjouke en Yvonne Verheijen) nemen acht vrouwen uit Oudendijk deel aan de wedstrijd.

“Wij hebben vooral heel veel lol met het roeien. We kletsen veel en ondertussen werken we aan onze roeitechniek en conditie. We zijn allemaal door de Altena Regatta begonnen, als team uit Oudendijk. In ons dorp is een boot gebouwd en daarna kwamen mensen langs de deur om te vragen voor een donatie en of we een keer wilden roeien. Toen begon het te leven en werden mensen onderling enthousiast gemaakt. Zo ook wij, maar we wisten toen nog niks van de regatta op 3 september.

Voordat we gingen roeien in een team, kenden wij elkaar nog niet allemaal. We wonen bij elkaar in de buurt, maar er zit bijvoorbeeld best een leeftijdsverschil tussen sommigen van ons waardoor je normaal niet zo snel met elkaar in aanraking komt. Door het roeien nu dus wel. Het fijne was ook dat we door die werving ongeveer tegelijk begonnen met roeien, en dat daardoor voor iedereen nieuw was.

Er waren bijvoorbeeld allemaal nieuwe termen. Die hebben we versimpeld zodat we allemaal goed weten wat de bedoeling is. Als we starten met roeien zeggen we bijvoorbeeld: ‘Riemen klaar, roeien maar’, geïnspireerd op Heel Holland Bakt. Ook moesten we leren hoe we de boot te water laten, dat is een heel dingetje opzich. Zeker omdat het zo’n nieuwe boot is, dat is een hele verantwoordelijkheid om goed in het water te krijgen. Ook het instappen, en het zoeken wie waar het beste kan zitten was allemaal nieuw voor ons. Voor nu is het bij ons vooral belangrijk om afstand op te bouwen en technieken te oefenen. Tijdens de Altena Regatta moeten we bijvoorbeeld ook keren, dus dat zijn we aan het oefenen.

Tot nu toe bevalt het roeien heel erg, we hebben wel geluk gehad dat sinds de paar maanden dat we dit doen we eigenlijk alleen nog maar goed weer gehad hebben. Het bevalt ons zo goed dat we ook na de regatta blijven doorroeien. Er zitten hele mooie dingen aan de sport, de verbinding die je met mensen maakt, je kunt lekker buiten zijn en je bouwt ook nog conditie op. De eerste keren na het trainen konden we niet meer lopen van de spierpijn, dat is wel lekker want dan weet je dat je hard gewerkt hebt.”

Tekst: Marel van Andel |  Foto: Bart Stoutjesdijk